Dette indhold er sponsoreret
Køkkenet skal benyttes, og det skal kunne benyttes smart. Lad dine madvarer leve så lang tid, det er muligt i dit køkken. Og kom så ud og brug køkkenet. Hvis du for ofte oplever, at dine madvarer rådner og bliver smidt ud, er det ikke særlig bæredygtigt. Det kloge og bæredygtige køkken bliver brugt hver dag, og det bliver brugt, så madspild undgås mest muligt. Det gøres ved at indrette køkkenet smart, så det er indbydende til madlavning. Og det gøres ved, at du bruger din råvarer hver gang.
Udnyt resurserne bedst muligt
En god teknik til at forlænge levetiden på dine madvarer er posesvejsere. Maden bliver indkapslet i en plastikpose, hvor al luft er suget ud. Det forlænger madvarens levetid, da den ikke kan gå i forrådnelse grundet færre bakterier. En virkelig smart måde at udnytte de resurser, du har i køkkenet. En anden måde at konservere din grøntsager er ved at sylte. Du kender sikkert, at du køber et kilo eller to, men kun skal bruge 500 gram. Så samler der sig rodfrugter i bunden af køleskabet, og disse kan syltes. Det giver en lækker smag, som kan benyttes i andre retter.
En anden måde, du kan være sikker på, at dine madvarer bliver brugt, er ved klogere indkøb. Du køber stort ind og har måske et par retter i hovedet. Det samme gøres, efter retterne er spist. Sådan fortsætter det gerne, og her vokser beholdningen af madvarer, som bliver overset i køleskabet. Prøv derfor at sætte en ære i at tømme køleskabet i ny og næ. Måske en gang hver anden uge skal køleskabet tømmes til en stor gang madlavning, foruden råvarer med lang levetid. Det vil sige alt grøn, kød og kortholdbart mejeriprodukter. Tøm køleskabet for disse produkter, inden de bliver for gamle.
Køkkenet er et møbel
Et andet godt råd til at minimere madspild og have et mere bæredygtigt køkken er at bruge køkkenet. Indret køkkenet, så det er let at komme i gang med madlavning. Opvasken kan let eksekveres med vaskemaskinen, hvis den fyldes efter brug. Kogeplader, blender, kaffemaskine osv. gøres rent lige efter brug. Det gør køkkenet meget mere indbydende til madlavning. Derudover skal krydderier stilles frem, så de bliver brugt. Sylte og grøntsager skal heller ikke gemmes væk. Og generelt skal køkkenet være indbydende for kokken – og ikke kun for tilskuere.
Fjern alle overflødige ting
Fjern alle mennesker fra køkkenet. Fjern borde, stole, planter, hylder m.m., som bare tager plads, fordi det er hyggeligt. Køkkenet skal bruges til madlavning. Hvis der er frygt for, at man roder, at man ikke kan operere derude grundet dårlig plads, skal det ændres. Der skal være lyst og plads til at udnytte køkkenet. Er der ikke det, bliver råvarerne ikke brugt. I stedet ophobes madvarer, og penge bliver kylet ud ad vinduet. Konserver madvarerne og brug køkkenet hyppigt. Det er det mest bæredygtige køkken.