Blog

Håndtering af PTSD gennem psykoterapi: Overvind din frygt og lev et sundt liv efter at have oplevet et traume

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en angstlidelse, der kan udvikle sig efter at have oplevet eller været vidne til en traumatisk begivenhed. Symptomer på PTSD kan omfatte flashbacks, mareridt, intense følelser af frygt og koncentrationsbesvær. Selv om tilstanden almindeligvis forbindes med militærveteraner, kan den også påvirke alle, der har oplevet en traumatisk begivenhed i deres liv, f.eks. at være involveret i en ulykke eller en naturkatastrofe. Heldigvis er psykoterapi en af de mest effektive behandlinger for PTSD og kan hjælpe enkeltpersoner med at håndtere deres symptomer og føre et sundere liv. 

Hvad er PTSD? 

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en angstlidelse, der udvikles, efter at en person oplever eller er vidne til en traumatisk begivenhed. De begivenheder, der kan udløse PTSD, er meget forskellige; de kan omfatte fysiske eller seksuelle overgreb, misbrug eller vanrøgt, ulykker eller naturkatastrofer eller vidne til vold mod andre. Symptomer på PTSD omfatter typisk påtrængende minder om den traumatiske begivenhed (f.eks. flashbacks), mareridt i forbindelse med traumet, stærke følelser af frygt eller sorg, der udløses af minder om traumet, koncentrationsbesvær og følelse af at være afskåret fra andre. Læs mere her om PTSD og find ud af alle de vigtige oplysninger.

 

Hvordan kan psykoterapi hjælpe? 

Psykoterapi er en af de mest effektive behandlinger for PTSD og har vist sig at reducere symptomerne og forbedre livskvaliteten for mange personer, der lever med denne tilstand. Det indebærer samarbejde med en psykolog, som vil hjælpe dig med at bearbejde dine følelser om den eller de traumatiske hændelser og give dig håndteringsstrategier til at håndtere dine symptomer.

 

En type psykoterapi, der har været særlig vellykket i behandlingen af PTSD, er kognitiv adfærdsterapi (CBT). CBT fokuserer på at hjælpe personer med at identificere negative tanker om sig selv og deres omgivelser – tanker, der kan være medvirkende til deres lidelse – og erstatte dem med mere nyttige tanker. Dette hjælper folk til at omfortolke deres erindringer om tidligere begivenheder på en mere positiv måde, så de i sidste ende kan komme videre uden at blive holdt tilbage af deres traumer. 

 

Andre former for psykoterapi, der anvendes til behandling af PTSD, omfatter eksponeringsterapi (gradvis konfrontation med frygtede situationer), eye movement desensitization reprocessing (EMDR; brug af øjenbevægelser under terapisessioner), familieterapi (arbejde med familiemedlemmer for at håndtere traumers indvirkning på relationer), musikterapi (brug af musik som et redskab til at udtrykke følelser i forbindelse med traumer), kunstterapi (udtrykke følelser gennem kunstværker). Alle disse typer har vist sig at være effektive til at hjælpe personer med at håndtere deres symptomer og leve et sundere liv efter at have oplevet traumer.  

 

Hvis du eller en af dine kære lider af PTSD og leder efter en erfaren professionel til at hjælpe dig, så kan psykoterapeut Århus være det rigtige valg, hvis du bor i nærheden af området.

Konklusion

Alt i alt kan posttraumatisk stresslidelse være meget belastende, men der er måder, hvorpå vi kan hjælpe os selv med at komme os fra det – psykoterapi er en af disse måder. Ved at arbejde sammen med en psykolog, der er specialiseret i traumerelaterede behandlingstilgange som kognitiv adfærdsterapi og EMDR, kan vi lære at lære at håndtere vores følelser i forbindelse med tidligere traumer bedre, så vi kan leve et sundt liv uden frygt og bekymringer for, at de gentager sig igen i fremtiden. Hvis du tror, at du måske lider af PTSD på grund af en tidligere traumatisk oplevelse, så tøv ikke med at søge støtte hos din læge eller psykolog i dag!

 

Du kan måske også lide...