Blog

Find den perfekte dyne til dig

Når man skal til at investere i noget nyt til sit hjem, er det altid godt at tænke sig om en ekstra gang. Især når det kommer til ens valg af dyne. Den har nemlig stor betydning for din søvn og din komfort. Derfor har

https://sengeguruen.dk/dyner/ samlet en guide til at vælge den perfekte dyne.

Hvorfor er en god dyne vigtig?

God søvn er ekstremt vigtigt for menneskers velvære. Flere undersøgelser viser, at dårlig søvn i længere perioder kan være lige så sundhedsskadeligt som rygning. Det bliver ganske enkelt sværere at fungere som menneske, jo mindre søvn vi får, fordi vi får mindre overskud, mindre energi og vores humør lider ofte også. Derfor er det så vigtigt at skabe de optimale omstændigheder for god søvn og en af nøglerne til dette, er at have en dyne der er helt rigtig for dig.

Vigtige overvejelser

Før du går ud og anskaffer dig en ny dyne, er det vigtigt at gøre dig nogle overvejelser om, hvad du egentlig leder efter. Det er ikke uden betydning, om dynen er for kort til dig, så en god huskeregel er, at den som minimum skal være 30 cm længere end dig selv. Måske har du en tendens til at få det meget varmt, når du sover, og så er det måske ikke hensigtsmæssigt at have en meget tyk dyne, fordi du i så fald ville komme til at svede for meget og have svært ved at sove. Hvis du derimod nemt kommer til at fryse, ville en tyk og varm dyne være helt perfekt. Derudover er det også en god ide at overveje, om du vil have en helårsdyne, eller om du vil have både en sommerdyne og vinterdyne, så du kan skifte dynen ud når vejret skifter. Hvis du synes det er nemmere med en helårsdyne, er det vigtigt at dynen hjælper dig med at opnå den rigtige kropstemperatur, eftersom der er ret stor forskel på sommer og vinter og alt derimellem.

Efter behov: to dyner

Selvom det er muligt at finde en helårsdyne, kan det være mere hensigtsmæssigt med to udskiftelige dyner. En sommerdyne er perfekt, til når temperaturen begynder at stige udenfor. Den er let og varmer ikke så meget, hvilket sikrer en uforstyrret søvn. En vinterdyne eller almindelig dyne holder bedre på varmen og er en del tykkere. Hvis du ikke gider at have to dyner liggende, kan du dog lede efter en dyne med en høj bæreevne – det betyder nemlig, at den er god til at regulere temperaturen.

Vælg dyne efter fyld

Det er også en rigtig god ide at overveje, hvilket fyld du vil have i din dyne, da der også er rigtig mange valgmuligheder på dette område. Du kan vælge mellem naturfyld, som oftest er dun eller fjer, og fiberfyld, som tit indeholder polyesterfibre. Naturfyld kan dog også bestå, af det der hedder kapok, som stammer fra kapoktræet. Dette er en meget allergivenlig type af fyld, da det har naturlige egenskaber der gør, at støvmider ikke kan lide det. Derudover transporterer kapok også fugt væk fra kroppen og dynen, og så er det også temperaturregulerende. Dundynerne betragtes dog som dyner af høj kvalitet, hvilket betyder at de også er lidt dyrere, men det er som regel pengene værd.

Forskellen på fjer og dun

Fjer er også et naturfyld. Det er kendetegnet ved, at det er tungere end dun, men isolerer ikke lige så godt. Derfor bruges det oftest som supplement til dunene, fordi det giver dynen lidt mere fylde. Dun er dog en kende dyrere end fjer, hvilket betyder, at en dyne med flere fjer i vil være billigere end en der hovedsageligt består af dun. Derudover har dundyner ofte en lang levetid og varmer bedre.

Silkedyner

Udover de mange typer der allerede er nævnt, findes der også silkedyner. De er unikke, idet de har en helt særlig tempererende evne. Det vil sige, at den kan holde sig kold om sommeren og varm om vinteren. Derudover har mange undersøgelser vist, at silke er meget åndbart for vores hud, samtidig med at det absorberer fugt meget effektivt. Ligesom kapokdyner, er silkedyner også meget allergivenlige, da sådan noget som støvmider og svampe ikke kan leve godt i materialet.

Du kan måske også lide...