Blog

Vil du investere? Jeg prøver at sprede min formue over flere aktier

Hvis du gerne vil investere din formue, men du også gerne vil sprede din risiko ud på flere aktier, kan det være en stor fordel for dig med en indeksfond.

En indeksfond er en form for investeringsforening. I foreningen er der investeret i flere forskellige aktier, så aktierne til sammen kan matche et bestemt indeks. Når du investerer i en indeksfond, får du derfor en mindre risiko, da dine investeringer er spredt mere bredt end hvis du selv investerede. Du kan læse meget mere om konceptet her: https://aktieskole.com/indexfonde/.

Hvad er indexfonde?

Som nævnt er indexfonde en form for investeringsforeninger. I indexfonden vil der være investeret i flere aktier. Når du derfor investerer i indexfonden, vil din risiko være mindre, fordi din investering bliver spredt ud på flere forskellige aktier. Derfor anbefaler flere prominente investorer også, at du invester i indeksfonde.

Fordelene ved indexfonde

Når du investerer i en indeksfond, undgår du en masse gebyrer sammenlignet med, hvis du lader din bank investere dine penge i en investeringsforening. Du får også mulighed for at sprede din formue langt mere ud. Det betyder i praksis, at du ikke skal foretage dig særligt meget som investor, når du har dine penge investeret i en indeksfond. Du skal heller ikke bekymre dig om hverken gebyrer eller kurtager.

Få en lav årlig udgift

Når du investerer i en indeksfonde, får du en meget lavere årlig udgift (ÅOP) end hvis du investerede gennem en investeringsforening i banken. Som udgangspunkt giver en investeringsfond et gennemsnitlig afkast af det aktiemarked, som indeksfonden har valgt at investere i.

I Danmark findes det danske indeks OMXC25. Indekset indeholder de 25 største danske aktier. Hvis du vælger at investere i dette indeks, vil dit afkast altså gennemsnittet af de 25 største danske aktier på det danske aktiemarked.

Passiv investering

En stor fordel ved indeksfonde er selvfølgelig også, at det er en passiv investering. Det betyder, at du som investor ikke skal foretage dig yderligere end at investere. Du skal ikke konstant sidde og holde øje med aktien for at se, om den falder eller stiger. Derfor er det også en fornuftig investeringsstrategi, hvis du har knap med tid.

Lav risiko

Som allerede nævnt er der også en lav risiko ved indeksfonde. Derfor skal du ikke frygte at miste dine penge i ligeså høj grad som ved andre aktier. Det skyldes, at risikoen bliver spredt ud på flere virksomheder. Hvis én virksomhed derfor ikke giver noget afkast, kan det være, at en anden virksomhed giver et større afkast end forventet. På den måde kan tabet blive udlignet.

Ulemperne ved en indeksfond

Der er naturligvis også nogle ulemper ved en indeksfond. For det første bliver afkastet sjældent højere end gennemsnittet. Derudover får du heller ikke selv mulighed for at udvælge de enkelte aktier.

Du kan måske også lide...